BIBLIONER ONLINE KNJIŽARA

  /    /  Autobiografije, Biografije, Evoluta  /  Žan Žak Danton (Oktav Belijar)

Žan Žak Danton
(Oktav Belijar)

19.50KM

Autor: Oktav Belijar

Izdavač: Evoluta

Knjiga o Dantonu, jednom od vođa revolucije, ocrtava lik i glavne trenutke iz života ovog revolucionarnog tribuna, od njegovog ranog detinjstva do smrti.

Opis

Više „romansirana” biografija nego istorijska studija zasnovana na arhivskoj građi, ova knjiga pisana je sa mnogo poznavanja i mnoge njene stranice uzbuđuju.
Živo su prikazani detinjstvo u maloj varošici Arsis na Obu, prvi koraci u Parizu, sredina u kojoj se kretao, advokati, što je i sam bio, kafane, klubovi, skupštine, žene i ženidbe. Pred nama su Ustavotvorna skupština, Zakonodavna skupština i Konvent sa Komitetom javnog spasa, atmosfera skupštinskih sednica i klubova, tog „okeana s uzburkanim talasima”, ljudi u njima, tadašnje i sutrašnje vođe, odnosi, borbe i suparništva među njima, prijatelji i protivnici, lični i politički.
U ovoj romansiranoj biografiji ocrtan je jedan vanredno živ i buran temperament. Čini se da u Dantonu živi nešto praiskonski neobuzdano. Danton je strast. Ispoljava se to i u njegovom detinjstvu i u njegovoj mladosti, prati ga u njegovom životnom romanu sve do tragičnog završetka. To je gorostas pun životne snage koji voli život, pije ga iz pune čaše, sklon je uživanjima i kao Mirabo ničega se ne lišava. Trebalo mu je mnogo novca, jer ga je mnogo trošio. Bio je „široke ruke”. Nije oskudevao kao Mara za vreme revolucije, nije bio nepodmitljiv kao Robespjer. Ako njegovoj prirodi i temperamentu dodamo da je bio nesređen i lakomislen, mnogo toga postaje nam još jasnije.

Dodatne informacije

Težina 0.5 kg
Dimenzije 56 × 23 × 27 cm

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Žan Žak Danton
(Oktav Belijar)”

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

S. Markovića 11, Banja Luka + 387 66 119 142 chapterone@qodeinteractive.com
Newsletter


Brza i sigurna kupovina