BIBLIONER ONLINE KNJIŽARA

  /    /  Antologije i monografije, Evoluta, Istorija  /  ISTORIJA RUSIJE 1: OD KNEŽEVINE RUS DO CARSKE RUSIJE (IX-XVII) (Tatjana Černikov, Jaroslav Višnjakov)

ISTORIJA RUSIJE 1: OD KNEŽEVINE RUS DO CARSKE RUSIJE (IX-XVII)
(Tatjana Černikov, Jaroslav Višnjakov)

47.00KM

Autor: Tatjana ČernikovJaroslav Višnjakov

Izdavač: Evoluta

U knjizi se promatra preobrazba ruskog naroda iz istočnoslavenske plemenske zajednice u srednjovjekovni ruski etnos i kasnije u modernu rusku naciju. S druge strane, autori također prate evoluciju višedimenzionalnog razvojnog puta ruske države od jedinstvene ranosrednjovjekovne kneževine u X-XI. st. preko feudalne usitnjenosti do stvaranja regionalnih kneževina sa stvaranjem pranarodnosti oko Vladimiro-suzdaljske kneževine, Novgorodske kneževine, Galičko-volinske kneževine u 12.-13.st. Rezultat tih sporova bila je okupacija i podjela ruskih zemalja uglavnom od strane tatarskih nomadskih invazija s Istoka, ali u manjoj mjeri od strane Poljaka, Litavaca, Nijemaca i Šveđana lojalnih Rimu u 13.-15. stoljeću. U otporu nomadima s Istoka i želji za ujedinjenjem oko Moskve je u XV-XVI stoljeću stvorena jedinstvena ruska kneževina.

Nema na zalihi

Opis

Apsolutističke tendencije i pokušaj centralizacije doveli su do integracije Vladimiro-Suzdaljske i Novgorodske zemlje u jednu cjelinu, dok su zapadni i južni teritoriji staroruskih kneževina bili unutar Poljsko-litvanske konfederacije. Nakon pada dinastije Rjuriković krajem 16. stoljeća dolazi do smutnje i ponovnog pokušaja podjele ruskih zemalja – sada od strane Poljsko-litvanske konfederacije i Šveđana. Nakon pada Moskve i razdoblja previranja u prvim desetljećima 17. stoljeća, ruska država ponovno je obnovljena s novom dinastijom Romanov. Proces oslobađanja i okupljanja ruskih zemalja započeo je u neprekidnom valu ratova i mirovnih pregovora sa Švedskom i Poljskom. Početak povratka u zajedničku državu područja istočnih Slavena koji su nekoliko stoljeća bili pod poljsko-litavskom vlašću i na kojima su već nicali identiteti novih naroda – Ukrajinaca i Bjelorusa.

Ujedinjenje zemalja bivših ruskih kneževina dovelo je do potrebe izjednačavanja crkvenih pravila i običaja, što je stvorilo crkveni raskol i podjelu pravoslavlja u Rusiji na starovjerstvo i novoobredništvo, čime je Rusija ojačala kao važno središte pravoslavnog ogranka kršćanstva, ali je s druge strane stvorio temelj za društvene podjele i sukobe.

Rusija je u to vrijeme predstavljala stalešku monarhiju čije je uređenje i način djelovanja vrlo zorno opisan u monografiji. U znanosti je ta završna točka monografije prepoznata kao vrhunac samostalne i autentične ruske civilizacije i države.

Dodatne informacije

Težina 535 kg
Dimenzije 20 × 14 cm

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “ISTORIJA RUSIJE 1: OD KNEŽEVINE RUS DO CARSKE RUSIJE (IX-XVII)
(Tatjana Černikov, Jaroslav Višnjakov)”

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

S. Markovića 11, Banja Luka + 387 66 119 142 chapterone@qodeinteractive.com
Newsletter


Brza i sigurna kupovina