BIBLIONER ONLINE KNJIŽARA

  /    /  Autobiografije, Biografije, Evoluta  /  Karlo Veliki (Anatolij Levandovski)

Karlo Veliki
(Anatolij Levandovski)

22.00KM

Autor: Anatolij Levandovski

Izdavač: Evoluta

Glorifikacija Karla Velikog započela je odmah nakon njegove smrti. Sve moguće kronike, veliki i mali ljetopisi, dvorski pjesnici i pjesnici iz provincije, nisu štedjeli riječi u veličanju pokojnika. “Najmoćniji”, “najslavniji”, “najslavniji”, “nepobjediv” pa čak i “božanski”, “čija mudrost i pronicljivost nemaju premca”, “najslavniji od svih Augusta”, “car Rima ” i više od toga “car svega kršćanstva”, “koji je proslavio svoje pretke i potomke” – latinski izvori iz 9. stoljeća šareni su takvim i sličnim izrazima, gdje hvalospjevi rastu kako carstvo biva sve jadnije, a njegovo carstvo pada odvojeno. U tom zboru slavenskih pjevača ponekad se provuku neke negativne note, koje tonu u sveopću laskavost, ali ostavljaju traga, koji neće zaboraviti budući skladatelji pjesama o podvizima i kantilene.

Nema na zalihi

Opis

Neki “pravi pristaše vjere” ne mogu oprostiti Karlov zapovjednički stav, njegovu netrpeljivost prema “slugama Božjim” koji su pokušavali pokazati neovisnost. I ovdje njegova “Ahilova peta”, s naše točke gledišta, postaje sasvim zaslužena – slabost prema ženama, njegova “poligamija” (pet zakonitih brakova i priležnice), prepuštanje pustolovinama kćeri i dvorjana. Tako se već 820. godine pojavila “vizija” jednog redovnika (kasnije pretočena u stihove), zabilježena u samostanu Reichenau, u kojoj je Karlo prikazan u čistilištu gdje trpi muke zbog svog razvratnog života.

Nakon 9. dolazi 10. i 11. stoljeće, “najmračnije” sa stajališta stvarnog života naroda zapadne Europe (feudalna rascjepkanost, prodori Normana, Mađara, Arapa).

Dodatne informacije

Težina 535 kg
Dimenzije 20 × 14 cm

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Karlo Veliki
(Anatolij Levandovski)”

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

S. Markovića 11, Banja Luka + 387 66 119 142 chapterone@qodeinteractive.com
Newsletter


Brza i sigurna kupovina