BIBLIONER ONLINE KNJIŽARA

  /    /  Biografije, Evoluta, Istorija, Romani  /  Roman o Hanibalu (Luiđi Ugolini)

Roman o Hanibalu
(Luiđi Ugolini)

11.00KM

Autor: Luiđi Ugolini

Izdavač: Evoluta

Romansirana biografija vojskovođe Hanibala, čiji je autor italijanski pisac Luiđi Ugolini (1891-1980).
Ime autora nije poznato mlađim generacijama srpskih čitalaca, ali on važi za klasika u Italiji, posebno kada je reč o omladinskoj literaturi koja je ušla u školsku lektiru, ali i po romansiranim biografijama.
Međutim, polje njegovih interesovanja je izuzetno široko i bibliografija ima 120 naslova, uključujući radio drame, priručnike, kuvare i naučne eseje, a bavio se i novinarstvom pišući za najuglednije italijanske listove.

Opis

Rođen u plemićkoj porodici iz Toskane koja se pominje u dokumentima od sredine 16. veka, Ugolini je voleo da kaže za sebe da je Etrurac i sledio je visoke etičke principe osnivača Rima i zato je birao teme koje će ih slaviti.
Diplomirao je prava, ali se rano posvetio slikanju, pisanju koje mu je donelo internacionalnu slavu i pregršt nagrada, a neki njegovi romani su ekranizovani.
Kada je birao junake svojih romansiranih biografija to su bili ili veliki umetnici (Mikelanđelo, Leonardo, Rafaelo,Ticijan) poznati naučnici, pisci ( Makijaveli, Petrarka), a posebno se divio velikim vojskovođama kao što je bio Julije Cezar ili italijanskim neprijateljima poput Napoleona i Hanibala.
Ugolinijeva ljubav prema domovini, avanturama, herojima uticala je na to da svoje literarne junake prikaže kao, pre svega, ljudska bića, ali koji su se svojim delima vinuli među bogove.
Sve svoje knjige pisao je, kako je govorio, za mlade duhom svih godina i zato i priču o Hanibalu mogu da čitaju sa podjednakim zadovoljstvom srednjoškolci i njihovi roditelji.
Mnogi su, možda, samo čuli ( ili ni toliko) o velikom kartaginskom vojskovođi Hanibalu koji je stigao „pred vrata Rima“ i sa afričkim slonovima pregazio Alpe po zimi, odgovarajući na primedbu da je to nemoguće izvesti rečima „pronaći ćemo put ili ćemo ga sami napraviti“, ali Ugolino ga je tako plastično dočarao da će ga svako ko pročita roman zauvek zapamtiti.
Sklopljen od najvažnijih i najupečatljivijih epizoda iz Hanib alovog života, roman sledi njegovu sudbinu od časa kada se kao dečak zakleo da će se boriti protiv Rima, pa do samoubistva da ne bi postao rimski sužanj.
Sin slavnog kartaginskog vođe Hamilkara iz plemena Barka, Hanibal je ceo život ( trajao je samo 45 godina) posvetio borbi protiv Rima, uveren da sve dok on postoji, Kartagina nije jedina gospodarica Mediterana.
Posle njegove smrti, Rim će zaista zagospodariti ondašnjim „poznatim svetom“.

Dodatne informacije

Težina 0.5 kg
Dimenzije 56 × 23 × 27 cm

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Roman o Hanibalu
(Luiđi Ugolini)”

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

S. Markovića 11, Banja Luka + 387 66 119 142 chapterone@qodeinteractive.com
Newsletter


Brza i sigurna kupovina