BIBLIONER ONLINE KNJIŽARA

  /    /  Geopoetika, Sociologija  /  Nebulozni poslovi Dejvid Grejber

Nebulozni poslovi
Dejvid Grejber

23.00KM

Autor: Dejvid Grejber

Izdavač: Geopoetika

Milioni ljudi imaju nebulozne poslove, formu plaćenog zaposlenja koje je, kako Dejvid Grejber kaže, „toliko besmisleno, nepotrebno ili štetno da čak ni oni koji ga rade ne mogu da opravdaju njegovo postojanje iako, kao deo uslova zaposlenja, osećaju obavezu da se pretvaraju da to nije slučaj“. Da pomenemo samo sledeće likove: savetnik za IT koji je nekvalifikovan za svoj posao i koji uprkos svim nastojanjima da dobije otkaz biva unapređen. Zaposleni koji za direktne nadređene ima dvadeset i pet menadžera srednjeg nivoa (a nijedan ne odgovara na njegova pitanja). Službenik gradskog vodovoda, koji odlučuje da je za njega najbolje da vreme provodi kod kuće i proučava svog omiljenog filozofa iz sedamnaestog veka, i koji je šest godina primao platu, sve dok na kraju neko nije primetio da ga nema.

Kategorije: ,

Opis

Mada rad medicinskih sestara, mehaničara i đubretara ima istinsku vrednosti, njih društvo nipodaštava, dok poštuje i velikodušno plaća marketinške konsultante, advokate koji pomažu umanjenje poreza i političke anketare. Oslanjajući se na argumente političkih mislilaca, filozofa i naučnika, Grejber objašnjava društvene i ekonomske posledice ovih poslova i predlaže kako da drugačije postavimo vrednosti, tako da više cenimo rad koji podrazumeva kreativnost i brigu o drugima.

„Duhovita i upečatljiva knjiga koja poziva na kulturni preokret u našim vrednostima.“ – The New York Post< „Osećajući kako mu je sve to nešto poznato, čitalac sa zadovoljstvom prati Grejbera u njegovim zabavnim nastojanjima da kategoriše nebulozne poslove u siledžije, lakeje, štriklere, zakrpe i dodeljivače zadataka, koji se neminovno stapaju u kompleksne multiformne nebulozne poslove. Smešno je, mada i poražavajuće, koliko pogrešno shvatamo rad i koliko vremena na njega trošimo.“ – Bloomberg.com „Grejberovi tekstovi o antropološkoj teoriji su izvanredni. Smatram ga generacijski najboljim svetskim teoretičarem antropologije.“ – Moris Bloh, prof. antropologije na LŠE, član Britanske akademije nauka Dejvid Grejber, profesor na Londonskoj školi ekonomije, jedan je od osnivača pokreta Okupirajmo Vol strit, tvorac čuvenog slogana „Mi smo 99 posto“ i osnivač Antikapitalističke konvergencije. Autor je knjige Utopija pravila: O tehnologiji gluposti i skrivenim radostima birokratije (Geopoetika, 2016).

Dodatne informacije

Dimenzije 20 × 14 cm

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Nebulozni poslovi
Dejvid Grejber”

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

S. Markovića 11, Banja Luka + 387 66 119 142 chapterone@qodeinteractive.com
Newsletter


Brza i sigurna kupovina