BIBLIONER ONLINE KNJIŽARA

  /    /  Biografije, Drame, Evoluta  /  Volter (Stefan S. Mokuljski)

Volter
(Stefan S. Mokuljski)

12.00KM

Autor: Stefan S. Mokuljski

Izdavač:  Evoluta

Voltaire je svojom mišlju dao pečat cjelokupnom prosvjetiteljskom pokretu 18. stoljeća, koje se često ne u šali naziva Voltaireovim stoljećem.

Obdaren briljantnim umom i rijetkom spisateljskom svestranošću, bio je istodobno pjesnik i dramatičar, romanopisac i satiričar, publicist, povjesničar i filozof. Djelovao je u svim područjima ljudske misli, manifestirajući u svakom od njih veliki slobodoumni impuls i vatrenu političku ćud. Izuzetno nadaren popularizator, mnoštvo je ideja učinio duhovnom potrebom Francuske i drugih europskih zemalja, za čije širenje i razvoj trebamo zahvaliti upravo njemu, iako on često nije bio njihov tvorac.

Nema na zalihi

Kategorije: , ,

Opis

Puškin je Voltairea smatrao “suparnikom Euripida” (tragički pjesnik) i “Erinim nježnim prijateljem” (lirski pjesnik) te “Tassovim unukom” (epski pjesnik) i “sinom Mome i Minerve” (satiričar i humorist).
… Voltairea su oponašali kao epskog i lirskog pjesnika, kao pisca romana i drama, kao povjesničara i publicista. S druge strane, njegov se utjecaj očitovao u općem smjeru sociofilozofske misli i općenito duhovne kulture različitih europskih zemalja, koje su se postupno uključivale u idejni krug francuskoga prosvjetiteljstva. Njegovo je ime posvuda bilo simbol prosvjetljenja, iz njegovih su usta tisuće i tisuće ljudi po prvi put čule nove riječi koje su izražavale
velike oslobodilačke ideje trećega staleža. Stupanj Voltaireove popularnosti u ovoj ili onoj europskoj zemlji uvijek je bio svojevrsni barometar društvene svijesti demokratskih krugova tih zemalja.
Valovi oduševljenja i odobravanja s napadima poricanja genija…. “mudracu ovoga stoljeća”. “Iskrivljavanja” Voltairea,
a zajedno s njim i drugih francuskih prosvjetitelja, prihvatili su u to vrijeme noviji Voltaires. Tako već 1788. Fonvizin naziva Voltairea i druge filozofe šarlatanima, čija je “ljubav prema novcu spojena s besprimjernom taštinom”.

Dodatne informacije

Dimenzije 20 × 14 cm

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Volter
(Stefan S. Mokuljski)”

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

S. Markovića 11, Banja Luka + 387 66 119 142 chapterone@qodeinteractive.com
Newsletter


Brza i sigurna kupovina