BIBLIONER ONLINE KNJIŽARA

  /    /  Evoluta, Istorija  /  Evropski feminizmi 1700 – 1950 (Karen Ofen)

Evropski feminizmi 1700 – 1950
(Karen Ofen)

43.00KM

Autorica: Karen Offen

Izdavač: Evoluta

Širok zemljopisni okvir u kojem su osim Francuske zastupljene Njemačka, Engleska, skandinavske zemlje, Irska, Španjolska, Habsburška Monarhija, Portugal i dr. daje uvid u različite političke, vjerske i društvene kontekste nastanka feminizma. Naime, Karen Offen inzistira na množini te imenice, odnosno na feminizmima.

Jedan od ključnih rezultata i doprinosa ove knjige jest iznošenje autoričinih dokaza i nastojanje da ukaže na važnost percepcije povijesti feminizma kao sastavnog dijela političke povijesti.

Nema na zalihi

Kategorije: ,

Opis

Široki kronološki, geografski i ideološki konteksti čine je nezamjenjivom za svakoga tko želi upoznati prošlost ženskih nastojanja da se suprotstave različitim oblicima političke i kulturne dominacije muškaraca. U tom smislu knjiga se može čitati i kao komparativna studija povijesti feminizma tijekom dvjesto pedeset godina europske povijesti te u ideološkim i političkim kontekstima prosvjetiteljstva, liberalizma, konzervativizma, nacionalizma i socijalizma 18. stoljeća.

Studija započinje s dobom prosvjetiteljstva, u kojoj vidi korijene suvremenog feminističkog mišljenja. Karen Offen se time suprotstavlja percepciji prve generacije povjesničara ženske povijesti koje su ishodište feminizma vidjele u Francuskoj revoluciji.

Do pojave prvog izdanja knjige Europski feminizmi 2000. godine u europskoj historiografiji i povijesti žena bilo je malo sintetičkih studija posvećenih komparativnoj povijesti fenomena poput ženske emancipacije, “ženskog pitanja”, ženskog pokreta i konačno feminizma. . O različitim aspektima feminističkog djelovanja, rodnih politika u pojedinim društvima i kulturama napisano je mnogo studija, a veliki zahvati u kronološkom i tematskom smislu najčešće se komuniciraju u obliku zbirki eseja. Zato knjiga Karen Offen predstavlja značajan iskorak i poticaj za buduće generacije istraživača, ali i za sve one koji žele dobiti potpuniju sliku povijesti feminizma.

Dodatne informacije

Težina 535 kg
Dimenzije 20 × 14 cm

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Evropski feminizmi 1700 – 1950
(Karen Ofen)”

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

S. Markovića 11, Banja Luka + 387 66 119 142 chapterone@qodeinteractive.com
Newsletter


Brza i sigurna kupovina