BIBLIONER ONLINE KNJIŽARA

  /    /  Evoluta, Istorija, Umjetnost  /  Turkinjina priča (Danijela Stefanović)

Turkinjina priča
(Danijela Stefanović)

23.50KM

Autor: Danijela Stefanović

Izdavač:  Evoluta

Turkinjina priča zbirka je pisama koje su dvije prijateljice razmijenile početkom 20. stoljeća. U knjizi Turkina priča sabrane su impresije Turkinje o Europi. Ova pisma su i dokument o položaju žena u Turskoj u to vrijeme.

Nema na zalihi

Kategorije: , ,

Opis

Priča o sudbini dviju sestara koje su svoj dogovoreni brak doživjele kao čin gušenja svojih sloboda. U potrazi za nekim tko će svijetu prenijeti kako žive žene u Turskoj i tako, kako su vjerovale, pomoći u njihovom oslobađanju. Uspjeli su nagovoriti pisca Piera Lottija, koji je već bio poznat po romanu s istočnjačkom tematikom, da smisli pakleni plan.

Prije nego što je roman objavljen, sestre su Orient Expressom pobjegle u Europu. Ovo nije književni zaplet, već stvarni događaj. Sestre su bile iz ugledne i bogate osmanske obitelji, kćeri ministra vanjskih poslova. Obrazovan. Njihov bijeg izazvao je pravi diplomatski skandal. Junakinje romana postale su naslovne vijesti u svim vodećim europskim novinama. Otac ih se morao odreći, ali ih je sve do smrti financijski pomagao.

Pisma koja je pripremila njihova prijateljica, engleska novinarka i feministica Grace Ellison, svjedoče o njihovom osvajanju slobode i susretu s europskom kulturom.

Beograd se u pismima spominje dva puta. Međutim, on je bio vrlo važan na njihovom putu.

“Proveli su neko vrijeme u Beogradu. Dijelom u hotelu ‘Grand’, dijelom negdje, vjerojatno u Topčideru, skriven u jednoj od vila. Sestre su uspjele inkognito pobjeći iz Beograda uz pomoć prijatelja i ‘jedne posebno lijepe dame’, čiji identitet još ne znamo, ali možda jednog dana saznamo tko je bila prijateljica iz Beograda”.

Dodatne informacije

Dimenzije 20 × 14 cm

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Turkinjina priča
(Danijela Stefanović)”

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

S. Markovića 11, Banja Luka + 387 66 119 142 chapterone@qodeinteractive.com
Newsletter


Brza i sigurna kupovina