BIBLIONER ONLINE KNJIŽARA

  /    /  Evoluta, Istorija, Umjetnost  /  Turkinjina priča (Danijela Stefanović)

Turkinjina priča
(Danijela Stefanović)

23.50KM

Autor: Danijela Stefanović

Izdavač: Evoluta

Turkinjina priča je zbirka pisama koje su dve prijateljice razmenjivale početkom XX veka. U knjizi Turkinjina priča sakupljene su impresije jedne Turkinje o Evropi. Ova pisma su takođe i dokument o položaju žena u Turskoj tog doba.

Kategorije: , ,

Opis

Priča o sudbini dve sestre, koje su svoju dogovorenu udaju doživele kao čin gušenja svojih sloboda. U potrazi za nekim ko će preneti svetu kako žive žene u Turskoj i tako, kako su verovale, pomoći njihovom oslobađanju. Uspele su da na pakleni plan nagovore pisca Pjera Lotija, koji je već bio poznat po romanu sa orjentalnom tematikom.

Pre nego što je roman objavljen, sestre su „Orjent ekspresom“ pobegle u Evropu. Ovo nije književni zaplet, već stvarni događaj. Sestre su bile poreklom iz ugledne i imućne osmanske porodice, ćerke ministra spoljnih poslova. Obrazovane. Njihovo bekstvo izazvalo je pravi diplomatski skandal. Heroine jednog romana, postale su glavna vest u svim vodećim evropskim novinama. Otac je morao da ih se odrekne, ali do svoje smrti finasijski im je pomagao.

Pisma koja je pripredila njihova prijateljica, engleska novinarka i feministkinja Grejs Elison, svedoče o njihovom osvajanju slobode i o susretu sa evropskom kulturom.

Beograd se u pismima pominje dva puta. Međutim on je bio veoma važan na njihovom putovanju.

„U Beogradu su provele neko vreme. Delom u hotelu ‘Grand’, delom negde, verovatno u Topčideru, sklonjene u nekoj od vila. Sestre su inkognito uspele da pobegnu iz Beograda uz pomoć prijatelja i ‘jedne osobito lepe dame’, čiji nam identitet još nije poznat, ali možda jednog dana ustanovimo ko je bio beogradski prijatelj“.

Dodatne informacije

Dimenzije 20 × 14 cm

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Turkinjina priča
(Danijela Stefanović)”

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

S. Markovića 11, Banja Luka + 387 66 119 142 chapterone@qodeinteractive.com
Newsletter


Brza i sigurna kupovina