BIBLIONER ONLINE KNJIŽARA

  /    /  Evoluta, Istorija  /  U koži Vuka Brankovića (Ivan Đurić)

U koži Vuka Brankovića
(Ivan Đurić)

23.50KM

Autor: Ivan Đurić

Izdavač:  Evoluta

Đurićeve eseje iz osamdesetih možemo vidjeti kao sporadično nastalu, dakle nužno fragmentiranu, ali i poticajnu raspravu o povijesti kao posebnom znanju koje u svom tijeku stremi u prošlost, u njezine svijetle i mračne epizode, da bi se iznova vraćala. , opterećena stečenim iskustvom, suočila je svoj suvremeni tijek s prvim i posljednjim pitanjima aktualnog društvenog iskustva. Uvijek implicirajući tu dvojnost, uvijek pretpostavljajući susret znanja o povijesti koja je završila i potrebe za razumijevanjem društvenih tokova koji su u tijeku, metapovijesni eseji Ivana Đurića otkrivaju zanimljivu perspektivu u kojoj se samosvjesna poetika povijesti isprepliće sa samosvjesnom poetikom povijesti. svjesna volja za istraživanjem i spoznajom društva.dana neponovljivim trenutkom, pred povijesnom slikom koja se tek oblikuje i naslućuje. Utoliko povjesničar ne može biti neutralan. Kroz esejistički oblik razumijevanja pokušava ispitati vlastitu struku, najprije onu najužu, bizantsku, a potom i historiografiju kao znanstvenu disciplinu, da bi se potom okrenuo društvenim izazovima koji imaju povijesnu dimenziju i povijesnu dinamiku.

Gojko Božović 

Nema na zalihi

Kategorije: ,

Opis

Sabrane eseje koje je Ivan Đurić pisao u dva razdoblja, jednu skupinu osamdesetih, a drugu burne devedesete godine 20. stoljeća. Prvi su nastali kao rezultat povijesnih promišljanja proizašlih iz njegovog prethodnog znanstvenog rada, iz kojih je izvukao pitagorejsku kvintesenciju, dodao poseban književni stil, ali tako da ne izgube svoju znanstvenost, te ih je na svoj način preveo i uobličio u poučno i prijemčivo štivo. Druga skupina eseja bila je motivirana „povijesnim“ vremenom u kojemu smo živjeli tijekom posljednjeg desetljeća prošlog stoljeća, kada su se povijest i stvarnost „zgušnjavale“, kada se Đurić vodio i isticao načelo da postoje vremena u kojima povjesničar nema pravo šutjeti.

Obje skupine eseja imaju nekoliko zajedničkih nazivnika: intelektualnu znatiželju, spremnost da se o osjetljivim temama govori bez zadrške, lucidno tumačenje povijesnih procesa i događaja, korištenje domišljatih parabola, dragocjen osjećaj za detalj i neospornu stilsku perfekciju.

Dodatne informacije

Dimenzije 20 × 14 cm

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “U koži Vuka Brankovića
(Ivan Đurić)”

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

S. Markovića 11, Banja Luka + 387 66 119 142 chapterone@qodeinteractive.com
Newsletter


Brza i sigurna kupovina