BIBLIONER ONLINE KNJIŽARA

  /    /  Heliks, Popularna nauka  /  Fizika nemogućeg Mičio Kaku

Fizika nemogućeg
Mičio Kaku

31.50KM

Autor: Michio Kaku

Izdavač: Helix

Hoćemo li jednog dana moći hodati kroz zidove? Izgradnja svemirskih brodova koji će putovati brže od svjetlosti? Čitanje tuđih misli? Postajemo li nevidljivi? Pomičemo predmete snagom uma? Trenutačno transportirati naša tijela kroz svemir? Ta su me pitanja fascinirala odmalena.

Kao i mnogi fizičari, tijekom odrastanja bio sam fasciniran mogućnošću putovanja kroz vrijeme, zračnim topovima, poljima sila, paralelnim svemirima i slično. Magija, fantazija, znanstvena fantastika bile su veliko igralište za moju maštu. Potakli su moju životnu ljubav prema nemogućem.

Kategorije: ,

Opis

Sjećam se da sam gledao reprizu stare televizijske serije Flash Gordon. Svake subote bio bih zalijepljen za TV, diveći se pustolovinama The Flasha, doktora Zarkova i Dalea Ardena i blistavom nizu futurističkih tehnoloških čuda: raketa, štitova nevidljivosti, zračnih pušaka i gradova na nebu. Nisam propustio niti jednu epizodu. Taj mi je program otvorio vrata u sasvim novi svijet. Uzbudila me pomisao na putovanje raketom na tuđi planet i istraživanje nepoznatog okoliša. Uvučen u orbitu tih fantastičnih izuma, znao sam da je moja sudbina povezana s čudima znanosti nagoviještenim u seriji.

Ispostavilo se da nisam bio sam. Znanstvena fantastika probudila je interes za znanost kod mnogih uglednih znanstvenika. Veliki astronom Edwin Hubble bio je fasciniran djelima Julesa Vernea. Nakon što je pročitao Verneove knjige, Hubble je nastavio obećavajuću karijeru odvjetnika i, protivno očevoj želji, odlučio se za karijeru znanstvenika. Postao je najveći astronom dvadesetog stoljeća. Carl Segan, slavni astronom i pisac bestselera, bio je inspiriran serijom knjiga Edgara Ricea Burroughsa John Carter of Martian. Sanjao je o tome da će jednog dana istražiti pijesak Marsa poput Johna Cartera.

Bio sam dijete kad je Albert Einstein umro, ali sjećam se tihog tona kojim se razgovaralo o njegovom životu i smrti. Sljedećeg dana u novinama se pojavila slika njegova stola na kojem je bio rukopis Einsteinovog najvećeg, nedovršenog djela. Pitao sam se što bi moglo biti toliko važno da najveći znanstvenik našeg vremena to ne može dovršiti? U članku se tvrdilo da je Einstein imao nemogući san, problem toliko težak da ga nijedan smrtnik nije mogao riješiti. Godinama sam se borio da shvatim o čemu se radi u rukopisu: o velikoj, objedinjujućoj “teoriji svega”. Znajući za taj njegov san – kojemu je posvetio posljednja tri desetljeća života – usredotočio sam se na svoju maštu. Želio sam na skroman način pridonijeti dovršetku Einsteinova rada, uklopiti zakone fizike u jednu teoriju. Tijekom godina uviđam sve više i više: iako je Flash Gordon bio heroj koji je uvijek osvajao sise, znanstvenici su bili ono što je održavalo show. Bez dr. Ne bi bilo raketnog broda Zarkov, putovanja u Mongo i spašavanja Zemlje. Svaka čast herojima, ali bez znanosti ne bi bilo ni znanstvene fantastike.

Dodatne informacije

Težina 0.5 kg
Dimenzije 56 × 23 × 27 cm

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Fizika nemogućeg
Mičio Kaku”

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

S. Markovića 11, Banja Luka + 387 66 119 142 chapterone@qodeinteractive.com
Newsletter


Brza i sigurna kupovina