BIBLIONER ONLINE KNJIŽARA

  /    /  Imprimatur, Priče  /  Kamenite priče (Milka Kolundžić)

Kamenite priče
(Milka Kolundžić)

11.70KM

Autor: Milka Kolundžić

Izdavač: Imprimatur

U ovoj zbirci nalazi se 28 kratkih priča uglavnom o sudbini žena tokom nekoliko generacija jedne dalmatinske porodice. To su kratke, ali emocijama nabijene priče, čvrste unutrašnje strukture s obiljem dijalekatskih izraza koji samo dodatno pojačavaju njihovu slikovitost i izražajnost. Iako kratke, ove priče su u stanju mnogo šta da kažu, ne samo onim što je napisano već i onim što se jasno naslućuje između redova.

20 na zalihi

SKU: 7-1-1-1-2-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1 Kategorije: ,

Opis

Presovane uspomene pripovedane u prvom licu smenjuju se s tvrdim odmicanjem od (o)sećanja u pričama o trećem. Obojene i zgrejane dijalektom, ustvarnošnjene toponimima, priče se oslanjaju na preciznost kojom pripovedačica trebi beleške od informacija. Tako su i sujeverje i demencija i seksualno nasilje i (ne)sloga u porodici prikazani s istom pažnjom, istim pažljivim izostavljanjem svega što bi vrata i prozore za južine otvorilo širom.

Preduvod pozajmljen od Davida Albaharija zaziva pisanje radi zaboravljanja, a Milka Kolundžić u svojijem uvodu kaže „postalo je jasno da treba zapisati sve”. Treba zapisati sve, ali nije sve zapisano. „Kamenite pričeˮ sastoje se iz detalja odvaljenih od prolaznosti. Ne donose katarzu, ne daruju zaborav, dovode do ivice nelagode i čitaju se nasamo i ne jutrom. Prolećna kiša koja „kao da ne pada” može se sravniti sa efektom ove zbirke — reči i ono između upijaju se u kožu i čini se da nismo ni čitali, da je mimo oka postala deo nas.

Katarina Kostić

Dodatne informacije

Dimenzije 20 × 14 cm

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Kamenite priče
(Milka Kolundžić)”

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

S. Markovića 11, Banja Luka + 387 66 119 142 chapterone@qodeinteractive.com
Newsletter


Brza i sigurna kupovina