BIBLIONER ONLINE KNJIŽARA

  /    /  Imprimatur, Priče  /  Nervus vagus i druge priče (Milanka Blagojević)

Nervus vagus i druge priče
(Milanka Blagojević)

12.90KM

Autor: Milanka Blagojević

Izdavač: Imprimatur

Knjiga je sastavljena od tri ciklusa „Pretis lonac”, „Nervus vagus” i „Pisma”. Sve priče, a naročito one u ciklusu „Pretis lonac”, sugerišu nerazriješene emotivne napetosti/odnose/situacije koje kulminiraju u kuhinji i uz jelo. Blagojevićeva ove iskonske, tradicionalne prostore ženskog poslovanja u kuhinji i oko nje postavlja u novu ravan i preobražava u prostore kulminacije ili razrješenja unutarnjih drama svojih junakinja. Ovako ispričane priče otkrivaju novu dimenziju kiselog kupusa, palente ili čekića za meso jer oni prestaju biti hranom ili oruđem u kuhinji, a postaju simbolom pobune, nepristajanja, društvenog raspada, socijalnog statusa. Ukupno uzevši, „Nervus vagus i druge priče” zbrika je dopadljivih i čitljivih priča koje će snažnim emotivnim nabojem, interesantnim uplivima u svakodnevno i stalnim hodom između tragičnog i komičnog lako pridobiti svoje čitaoce i natjerati ih da naizgled obične stvari sagledaju iz drugačije perspektive.

Tanja Stupar Trifunović

20 na zalihi

SKU: 7-1-1-1-2-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1 Kategorije: ,

Opis

Najčešće su to priče o svakodnevnom, koje ona oneobičava i očuđava. Naizgled obične stvari ili situacije postaju njenim junacima kamen spoticanja o koji zapne njihovo biće i uruši se ili neka naizgled bezazlena situacija postaje intenzitetom pravi emotivni vatromet – od kojeg im zablista um i rasprši se. Ukratko, naizgled benigne stvari su okidači koji sužavaju ili proširuju svijest njenih junakinja i junaka. Tako kuhanje kiselog kupusa ili palente postaju vrata u unutarnji život aktera priče, gdje bivamo suočeni sa onim najkrhkijim momentom „pucanja”. U ovim trenucima, koje autorka vrlo vješto opisuje, ona podsjeća na odličnu brazilsku književnicu Klaris Lispektor, čije junakinje doživljavaju slične emotivne naboje i iščašenosti usljed njih.

Tanja Stupar Trifunović

Dodatne informacije

Dimenzije 20 × 14 cm

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Nervus vagus i druge priče
(Milanka Blagojević)”

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

S. Markovića 11, Banja Luka + 387 66 119 142 chapterone@qodeinteractive.com
Newsletter


Brza i sigurna kupovina