BIBLIONER ONLINE KNJIŽARA

  /    /  Plato izdavaštvo, Romani  /  Ptice bez krila Luj de Bernijer

Ptice bez krila
Luj de Bernijer

27.00KM

Autor: Luj de Bernijer
Izdavač: PLATO

Izvanredan u slikanju običnog čoveka i svega onog što njegov svet čini posebnim, Bernijer nam u ovom romanu dočarava život u jednom malom naselju, smeštenom na tle Anadolije. U tom nevelikom Eskibahčeu, gde zajedno žive Grci i Turci, upoznajemo se sa čitavom galerijom živopisnih likova ‒ grnčarom i učiteljem, lepoticom i milosnicom, hodžom i pravoslavnim sveštenikom, suprugom i ljubavnicom, begom i skitnicom… Dok oni u svojoj šarolikosti promiču pred nama, pripovedno platno se širi tako da obuhvati svetska zbivanja. Upreda se priča o usponu jednog od najvećih turskih državnika ‒ Mustafe Kemala Ataturka, i tamnom oblaku velikih promena koji se nadnosi i nad žitelje Eskibahčea. Gurnuti najpre u strahote Prvog svetskog rata, oni se potom suočavaju i sa posledicama propadanja nekada moćne Osmanske imperije. Razlike koje su delile susede ranije je stišavala dobrobit zajedničkog života u miru. Sada su izgledale ogromne, nepremostive. Raseljeni, prognani, pometenog uma, unesrećeni, mnogi od junaka nakon rata postaju nalik pticama odsečenih krila. Ipak, u njima ostaje snažna potreba za pričanjem ‒ o ljubavi, izdaji, prijateljstvu, sukobima, lepoti, domovini, ali i o mnogo čemu drugom što zbližava i razdvaja ljude, koje god da su oni vere i narodnosti.

Kada reči okrilate, svakom junaku se pruža prilika da dopre do nas. Ako nas je pritom poneo talas topline, saosećanja prema čoveku i razumevanja za njegovu sudbinu, znamo da smo se vinuli. Eto nas ‒ na krilima priče.

Snežana Tomić

Kategorije: ,

Opis

Luj de Bernijer (1954)
Rođen u Norfolku, jugoistočna Engleska. Diplomirao na Univerzitetu u Mančesteru. Pre nego što je postao pisac, Luj de Bernijer bio je: dostavljač, vrtlar, automehaničar, profesor filozofije. Deo mladosti proveo je u Kolumbiji, a boravak u zemlji vojne diktature i narkobosova inspirisao je ovog pisca da napiše Kolumbijsku trilogiju.

De Bernijer je svetsku slavu stekao romanom Mandolina kapetana Korelija, a veliki uspeh imali su i romani Ptice bez krila i Partizanova kći.
Kritičari ovog atipičnog britanskog pisca nazivaju magičnim realistom, kosmopolitom sa Vimbldona, veselim tragičarem.

Dodatne informacije

Težina 535 kg
Dimenzije 20 × 14 cm

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Ptice bez krila
Luj de Bernijer”

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

S. Markovića 11, Banja Luka + 387 66 119 142 chapterone@qodeinteractive.com
Newsletter


Brza i sigurna kupovina