BIBLIONER ONLINE KNJIŽARA

  /    /  Heliks, Sociologija, Stripovi i grafičke novele  /  Cvjećarnica u kući cveća Lazar Džamić

Cvjećarnica u kući cveća
Lazar Džamić

23.50KM

Autor: Lazar Džamić

Izdavač: Helix

U petom, dopunjenom izdanju  Cvećarnice u kući cveća , s novim predgovorom Lazara Džamića, očekuje vas i ekskluzivni intervju sa Slobodanom Šijanom o odnosu Maratonca i Alana Forda. Posebno poglavlje posvećeno je “zabranjenoj” epizodi s Titom, objavljenoj u ljubljanskoj Mladini.

Opis

Nakon velikog uspjeha prethodna četiri izdanja, čitateljima se predstavlja nova, naprednija verzija ove neobične studije, prve knjige takve vrste na našim prostorima, o kultnom stripu Alan Ford i kulturološkom značaju njegove popularnosti u bivše SFRJ. Nezaobilazno štivo generacija koje su stasavale sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, Alan Ford je svojim junacima i farsičnim zapletima znao nasmijati, no zahvaljujući originalnom i prepoznatljivom likovnom izričaju i dijalozima uvijek je bio puno više od “običan” strip. Lazar Džamić pokušao je odgovoriti na nekoliko važnih pitanja u Cvjećarnici u Kući cvijeća. Najveća od njih je: zašto je Alan Ford postigao ogromnu popularnost, osim u Italiji, zemlji svog porijekla, samo u SFRJ i nigdje drugdje u svijetu? Ništa manje važno pitanje tiče se i prijevoda: zašto pravi poznavatelji i ljubitelji Alana Forda u Srbiji prepoznaju samo izvrstan hrvatski prijevod Nenada Brixyja? Lazar Džamić maestralno je ukazao na duboke i isprepletene veze ovog stripa i života u bivšoj domovini, ali i podsjetio da je Alan Ford još uvijek živ, jer unatoč tome što ovaj dio svijeta proizvodi više povijesti nego što može podnijeti, priroda i način misleći na Balkanu neprestano odolijevaju zubu vremena, a matrica događaja proteže se i na sljedeće generacije.

Cvjećarna u Kući cvijeća ilustrirana je brojnim scenama iz stripa, maštovito napisanih i kreativno osmišljenih. Knjiga je to koja će i onima koji nikada nisu čitali Alana Forda dati uvid u fenomen jednog doba, zemlje, nedovršene prošlosti. To je također priča u kojoj će svatko od nas pronaći dio sebe…

Dodatne informacije

Težina 0.5 kg
Dimenzije 56 × 23 × 27 cm

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Cvjećarnica u kući cveća
Lazar Džamić”

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

S. Markovića 11, Banja Luka + 387 66 119 142 chapterone@qodeinteractive.com
Newsletter


Brza i sigurna kupovina