BIBLIONER ONLINE KNJIŽARA

  /    /  Evoluta, Istorija, Umjetnost  /  Vizantijska crkva: obrazovanje arhitektonske slike svetosti (Ivan Stevović)

Vizantijska crkva: obrazovanje arhitektonske slike svetosti
(Ivan Stevović)

35.00KM

Autor: Ivan Stevović

Izdavač:  Evoluta

Proučavanja arhitekture bizantske crkve predugo su bila u dubokoj sjeni. Pod nedostatnim svjetlom prepustio je vremenu tumačenje cjeline njezinih najvažnijih svojstava, njezine raznolike i vrhunsko slojevite slike svetosti.Teško je zamisliti da je sat vremena prije ulaska u Dom Božji prosječni Romej prepoznao tripartitnu podjelu. crkvenog prostora s upisanim križem i kupolom u crtežu trijumfalnog luka na pročeljima.

Nema na zalihi

Kategorije: , ,

Opis

Jedan od ključnih postulata ove knjige, prema Stankovićevim riječima, jest “arhitektura je umjetnost”. Iako ova tvrdnja može zvučati uobičajeno ili čak banalno, oni koji pomnije proučavaju povijest umjetnosti znaju da nije tako očita. Naime, podsjetio je Stanković, samo inzistiranje na “bizantskoj umjetnosti i arhitekturi” u sveučilišnim nastavnim programima ili istraživanjima sadrži prešutno stavljanje arhitekture na marginu ili čak izvan umjetnosti.

Ostali rezultati, nastavio je Stanković, odnose se na percepciju dijakronijske, bezvremenske kvalitete bizantske crkvene arhitekture. Stevovićevo istraživanje tih dubinskih slojeva i konceptualnih temelja bizantske arhitekture uzdiže naše razumijevanje bizantskog svijeta. Bizantinci su bili izuzetno složeni ljudi, bizantski svijet je bio izuzetno složen i živjeli su u, za nas, koji smo svi djeca pozitivizma, jednom [teško shvatljivom] bezvremenskom prostoru”, istaknuo je Stanković. „Platon, neoplatoničar Plotin, Mihajlo Psel u 11. stoljeću, Lav Šesti u 9. i 10. stoljeću, Mihael Attaliates, svi su oni bili suvremenici u tom svijetu Bizanta“. Stanković je ocijenio da je profesor Stevović to uspio pokazati u nijansiranom prikazu bezvremenosti bizantske sakralne arhitekture.

Dodatne informacije

Dimenzije 20 × 14 cm

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Vizantijska crkva: obrazovanje arhitektonske slike svetosti
(Ivan Stevović)”

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

S. Markovića 11, Banja Luka + 387 66 119 142 chapterone@qodeinteractive.com
Newsletter


Brza i sigurna kupovina